Selecteer de taal

Het zit er weer op; ruim vier dagen zijn we met vijf teamleden en onze robots op de 3rd European RoboCupJunior 2022 & European MSL Championship 2022 Guimarães (Portugal) geweest. Spannend om na ruim twee jaren weer op toernooi te gaan. Maar, de initiële schroom om te gaan heeft plaats gemaakt voor een tevreden gevoel – we zijn blij dat we gegaan zijn.

Allereerst was het weer heel erg gezellig! De organisatie was geweldig, professor Fernando Ribeiro van de universiteit van Minho, is een RoboCupper én gastheer in hart en nieren die er alles aan wilde doen om de Middle Sized League weer te laten voetballen op zijn toernooi. Zijn eigen team speelt al een aantal jaren niet meer, vooral vanwege gebrek aan geld. Wij hebben hem laten zien dat je ook met een beperkt budget robots kan bouwen die mee kunnen spelen. We zijn blij dat we zijn enthousiasme hebben kunnen ondersteunen en vergroten!

 

Op de tweede plaats konden we ons nieuwe platform aan de tand voelen. Omdat we vanwege Covid-19 weinig wedstrijden hadden, was er geen stok achter de deur en heeft de opbouw langer geduurd dan gepland. We waren echter bijna klaar met onze “nummer 4”, en durfden het wel aan. In de laatste maanden zijn kicker, ball handler en I/O toegevoegd en natuurlijk onze nieuwe AAEON Boxer PC met Nvidia Jetson GPU. In eerste instantie voor de objectdetectie met AI, maar daar heeft Noah uiteindelijk ook onze omni-vision en uiteindelijk de rest van de robotsoftware aan toegevoegd! Nog maar één controller dus. Verder zijn we door VDL CropTeq geholpen met het aanwerven van onderdelen. Vanaf het moment dat het nieuwe platform in het veld was, maakte het indruk op ons maar zeker op de andere toeschouwers. “Your new star” werd de robot door onze vrienden gedoopt.

Ten derde hebben we met onze oude robots weer eens goed naar het teamgedrag kunnen kijken in een echte wedstrijd. Voorafgaand aan de wedstrijd waren de robots zo goed mogelijk opgeknapt, vooral onder leiding van Roy. Na een paar dagen zweten, bleken de robots allemaal wedstrijdwaardig, hoewel niet allemaal perfect in vorm. Ze konden wel spelen, en Rob heeft zich nog wat haren uit het hoofd getrokken bij het repareren van diverse tactische beslissingen die niet goed werkten. Er is nu weer up-to-date kennis van het gedrag van de robots met meer up-to-date overzicht van de software. Hopelijk komen we samen zo snel tot verbeteringen.

De setting met slechts één ander team, pakte goed uit. Ondanks de het grote verschil in niveau, had Tech United toch partij aan ons wat ze in staat stelde om nieuwe ontwikkelingen te testen. In de vier dagen hebben we weer vooruitgang geboekt, zoals we dat gewend waren in voorgaande toernooien. Tussen de wedstrijden door was er tijd om te onderzoeken, verbeteren en testen, maar ook om met Tech United te overleggen over techniek. Op andere toernooien kwam dat er niet altijd van; iedereen was dan altijd gericht op de wedstrijden, en winnen. RoboCup echter heeft het voetbalspel gekozen als standaardprobleem, om zo ontwikkeling te stimuleren. Winnen laat zien dat je het op enig moment beter doet dan andere teams, maar uitwisselen van ideeën en uitzetten van innovatie-richtingen is minstens zo belangrijk. Als je de krant leest, zou je soms het idee krijgen dat winnen centraal staat. Samen zo snel mogelijk vooruit, dat is wat telt. Hoe meer teams, hoe meer mensen, hoe meer ideeën, hoe meer innovatie. Een vooruit gegaan zijn we!

                                                      Diverse foto's van dit bericht zijn gepubliceerd door de organisatie van European RoboCup 2022